EPC+

Vanaf januari 2019 krijgt het EPC een nieuw jasje. Het EPC blijft verplicht bij het te koop en te huur stellen van woningen, appartementen, ... daar verandert dus niets. Wel zal het EPC er helemaal anders uitzien en het bevat nieuwe informatie. Zo wordt het EPC een stuk visueler gemaakt, het kengetal wordt uitgebreid met een label en de aanbevelingen worden een pak concreter.

Heb je nog een geldig EPC (van voor 1 januari 2019), dan volstaat dit EPC en hoef je geen nieuw EPC te laten opmaken als je je woning te koop of te huur aanbiedt.

 

Waarom een nieuw EPC?

Het EPC bestaat meer dan 10 jaar. In de loop van de jaren werden stelselmatig verbeteringen aangebracht aan het EPC, de methodiek, de software.

Inmiddels is de verplichting van een EPC bij het te koop en te huur stellen van een woning al goed ingeburgerd en  werden al meer dan 1.000.000 EPC's opgemaakt.  Met het nieuwe EPC willen we mensen nog meer informeren en aanzetten tot doorgedreven en energiezuinige renovatie van hun woning.

 

De ambitie.

De Vlaamse regering heeft met het Renovatiepact de ambitie om tegen 2050 alle woningen en appartementen in Vlaanderen minstens even energiezuinig te maken als een energetisch performante nieuwbouwwoning van 2017.

Op het EPC wordt deze doelstelling verduidelijkt. Deze doelstelling is momenteel nog niet verplicht maar door er nu al rekening mee te houden geniet u van een lagere energiefactuur, een verhoogd comfort en maakt u uw woning klaar voor de toekomst.