energiezuinig verbouwen

Energiezuinig verbouwen wordt steeds belangrijker, isolatie plaatsen is hierbij een belangrijke factor,
en daarom zet ik de isolatie op een rij.

Welke isolatie ?

Als u op een rendabele manier energie wilt besparen kan je volgend advies toepassen

Buisisolatie

Buisisolatie aanbrengen zorgt ervoordat de leidingen van uw centrale verwarming en warm water bijna 80 % minder warmte verliezen. Het is goedkoop en meestal makkelijk zelf aan te brengen. Let er wel op dat de isolatie minstens 24 mm dik is.

Dakisolatie

Is de isolatie die je als eerste aanbrengt in een woning. Anders gaat er 24 % van de warmte in de woning verloren. Voor een plat dak of zoldervloer kiest u best voor min. 18 cm MW (bijv. rotswol) of 15 cm XPS-platen of 12 cm PUR-platen. Plaats hier steeds een dampscherm aan de onderkant van de isolatie. Bij een hellend dak wordt steeds vaker voor 18 cm MW gekozen. Plaats eerst je isolatie en dan pas je dampscherm.

Tip : Het dampscherm moet steeds aan de kant van de warme ruimte zitten, en vaak doet men dit verkeerd. Een dampscherm houd waterdamp tegen, waterdamp kan afkomstig zijn van de badkamer, koken, ook de lucht die mensen uitademen is vochtige lucht.

Muurisolatie

Elke nieuwe woning zal van isolatie voorzien moeten worden, maar bij bestaande woningen kan isoleren toch voor problemen zorgen.
Isoleer altijd langs de buitenkant, als het kan en mag (van stedenbouw).
Heb je een spouwmuur, dan kan je deze als alternatief gebruiken om te vullen met isolatie. Nadeel, je kan de gewenste dikte niet kiezen, en bent dus zeer beperkt in isolatiedikte.
Aan de binnenkant isoleren kan ook, maar is minder efficiënt, groter risico op condensvorming en je kan er geen energiepremie voor krijgen.

Vloerisolatie

Vloerisolatie aanbrengen langs de onderkant doe je bij een kelder of garage onder de woning of bij een kruipkelder. Vergeet ook het deurportaal niet te isoleren.
Let op met een appartement waaronder garages of een doorgang naar achter loopt, je zal er behoorlijk meer moeten verwarmen, kies een ander appartement, of denk als eerste aan isoleren van de vloer als het uw eigendom is.

Tip : Bij gespoten vloerisolatie, kijk niet alleen naar de prijs maar ook naar de isolatiewaarde op de offerte of het certificaat.

055/23.97.55 – 0495/15.69.66 – info@epcdebruycker.be