Wat is een goede EPC-waarde

Om dit uit te leggen moet ik U eerst uitleggen wat een EPC is,
een EPC is een berekening die het energieverbruik in Kwh per m² per jaar weergeeft voor 1 bepaalde woonst of gebouw. Een goede EPC-waarde is een zo laag mogelijk getal of EPC-score. Dit zal vanaf heden ook uitgedrukt worden in de bekende lettercodes A+ tot en met F

Wat is de EPC-waarde?

Dat is een getal of score. Hoe hoger de waarde, hoe meer energie je zal verbruiken in de woning of gebouw. Hoe lager de waarde, hoe lager je energiefactuur én hoe lager de EPC-score. Van zodra de waarde bepaald is, blijft deze 10 jaar geldig.

Uw epc waarde laten bepalen of epc waarde laten verlagen is een service die ik mijn klanten kan aanbieden. 

Wat bepaalt nu de EPC-waarde?

Er zijn verschillende elementen die in rekening gebracht worden om een energieprestatiecertificaat op te maken.
Deze zijn het belangrijkste:

  • Bouwjaar van de woning
  • Soort huis 
  • Soort verwarming
  • Isolatie 
  • Je eigen energieproductie (zonnepanelen)

Wat bepaalt nu de EPC-waarde?

Vanaf 1970 gaat men ervan uit dat het plaatsen van isolatie in woningen de norm was. Isolerende stenen werden vaak ook aanzien als isolatie.  
Vanaf deze periode wordt het bouwjaar van de woning dus ook in rekening gebracht voor het bepalen van de EPC-waarde.

Energie verlaat de woning langs alle vrijstaande vlakken, zoals de muren, het dak en de ramen, de vloer. Het energieprestatiecertifiaat wordt dus rechtstreeks beïnvloed door al deze verliesvlakken.

Soort huis

De EPC-score voor een vrijstaande woning zal dus hoger zijn dan voor een rijhuis, als je geen rekening houdt met andere factoren, omdat je minder vrijstaande m² muren hebt..

Soort verwarming

Energie verlaat de woning langs alle vrijstaande vlakken, zoals de muren, het dak en de ramen, de vloer.
De EPC-score voor een vrijstaande woning zal dus hoger zijn dan voor een rijhuis, als je geen rekening houdt met andere factoren.

Isolatie

Energie kan de woning moeilijker verlaten als het op zijn weg isolatie tegenkomt. De dikte, soort en plaatsing van de isolatie maken het grootste verschil langs alle vrijstaande vlakken, zoals de muren, het dak en de ramen, de vloer.
Na het plaatsen van isolatie zal een aanzienlijke besparing van energie mogelijk zijn.

Energieproductie

Energie die je zelf kan opwekken hoef je niet aan te kopen. Dit kan zowel met elektrische als thermische zonnepanelen. En bestaan ook panelen die beide energieproducties in 1 paneel combineren. Maar in de winter heb je nog steeds te weinig energieproductie en zal je energie moeten toevoegen. Overweeg vast en zeker een warmtepomp boiler want dagelijks, in de zomer en winter, heb je warm water nodig.

Wat is nu die goede EPC-waarde?

En als jouw woning zich onder deze grenswaarden bevindt, mag je spreken van een heel goed energieprestatiecertificaat!
Appartement <100
Rijwoning <150
Open bebouwing <200