Woningen met een EPC E-label en F-label

Zijn woningen binnenkort onverhuurbaar en onverkoopbaar ?

Alarmerende berichten van Immo Makelaars komen steeds waker voor.
Geen kandidaat kopers meer voor een woning met een F-label, woningen met een E-label of slechter blijven maand na maand leeg staan. Er is geen interesse meer voor deze woningen.

Nu de energieprijzen de pan uitgerezen zijn, maken de Vlamingen hun rekening. En een extreem hoge energiefactuur die hakt er elke maand is. De Vlaamse regering heeft hiertoe de aanzet gegeven met de huurindexering stop voor woningen met een E-label en F-label.

Sedert 2006 heeft de regering de bevolking aangezet om te isoleren, de EPB verplichting nieuwbouw zag het licht.
En sedert 2009 was ook de bestaande bebouwing aan de beurt, verplichting van het EPC bij verkoop en verhuring van een woning.

Op 01-01-2023 komt daarbij de verplichting om verplicht te renoveren of een woning energiezuiniger te maken, 5 jaar na aankoop.
Dat voor alle woningen met een E-label en F-label. Dat is pas de eerste stap in dit verhaal. De normen van de woningen gaan steeds strenger worden om in 2050 uit te komen op de verplichting A-label.

We hebben te lang de kat uit de boom gekeken, te weinig energetisch verbouw of gebouwd en nu gaan de prijzen van de Belgische bouwmaterialen door het dak, een dak isoleren is ondertussen 2 keer zo duur als in 2020 !

Een dak vernieuwen en isoleren van een rijwoning gaat al vlot boven de € 25.000. En dan heb je pas een stukje van de isolatiekoek achter de rug. Veel, heel veel, zal nog nodig zijn om Vlaanderen energiezuinig te maken.

En dan kan je gerust met de vinger wijzen naar de woningen van de jaren 70, ja, pas 50 jaar geleden en bijna niemand dacht ook maar aan het isoleren van een dak. Je kan het bijna niet geloven. De mensen die al eens moeite gedaan hebben zijn trots op hun 6 cm MW en denken nu hun woning duur te kunnen verkopen.

Maar in 2023 zal dit minder vlot gaan dan verwacht en gehoopt, in Nederland voelen ze de bui ook al hangen, de prijzen zijn reeds in dalende lijn. Zo gaat het veelal in Nederland met de woning prijzen, vlugger omhoog en ook vlugger omlaag.